Voor Breekouders


Als ouder is het ook niet altijd makkelijk. Opgroeien gebeurt met vallen en opstaan en je kind beetje bij beetje loslaten ook. Je wil steeds het beste voor je kinderen, maar je kan hen niet altijd behoeden voor de obstakels die ongetwijfeld op hun pad komen. Breekjaar leert hen om hier zelf mee om te gaan en we vinden het ook heel belangrijk om jou als ouder hier bij te betrekken.

Breekjaar wil je kind helpen om zijn of haar eigen pad te vinden en te bewandelen. Familie en vrienden spelen hier ook een heel belangrijke rol. Ook al willen jongeren dikwijls tonen en bewijzen dat ze zelfstandig kunnen zijn en hun eigen keuzes kunnen maken, steun van de achterban is altijd een grote meerwaarde.

Breekjaar gelooft dat veel jongeren tijdens hun schooltijd niet hebben geleerd om eigen keuzes te maken en een gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Velen kampen met stress en prestatiedruk. Breekjaar gelooft ook dat het nemen van een tussenjaar een positieve invloed heeft op eenieders welzijn: tijd nemen voor jezelf, maar ook meer levensinzicht, zelfinzicht, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, zelfvertrouwen, motivatie, contact met anderen en levensgeluk.

Carla, mama van Coos, vertelt over haar ervaring met Breekjaar

juli 2018 

Coos en Carla
Coos & Carla

“Vorige week heeft mijn dochter haar propedeuse (een vooropleiding) behaald, na 1 jaar HBO-studie. Ze heeft enorm gemotiveerd aan haar eerste jaar gewerkt. Alle indrukken van een andere stad, een nieuwe studie, op jezelf wonen en de grote sociale druk die bij deze opleiding komen kijken, plus het studeren, zijn een pittige hogedrukpan geweest. 

Door haar karakter en zeker ook door alles wat ze geleerd heeft bij Breekjaar (twee jaar geleden) heeft ze dit zo kunnen doen. Mijn dochter bevestigt ook dat mede door Breekjaar dit haar zo goed is afgegaan.

Zelfinzicht, groot reflectievermogen, tools waarmee ze haar grenzen weet te bewaken, positiviteit, allemaal vaardigheden en kwaliteiten die sterk ontwikkeld zijn tijdens Breekjaar.

Breekjaar gun je elke schoolverlater, zeg ik altijd. 

Tijdens dit jaar is de focus gericht op de ontwikkeling van de persoon, op een manier die mooi aansluit bij de jongeren. In de volle breedte is er aandacht voor alles wat met leven en ontwikkelen te maken heeft. Er wordt geproefd aan een groot en creatief scala van activiteiten, waardoor je jezelf als persoon goed leert kennen. Het maken van een keuze voor de toekomst staat niet op de voorgrond, maar krijgt met name in de tweede helft voldoende aandacht.

Mijn dochter is altijd erg open geweest en tijdens Breekjaar konden we prachtige gesprekken voeren, zoals nooit eerder. Zomaar spontaan ontstond een gesprek, in de avond op de bank.

Het was voor ons als ouders een kadootje! Het heeft haar als mens een enorme boost gegeven.

Breekjaar is op een positieve manier life-changing.”

Op de website van Breekjaar Nederland vind je nog meer ervaringen van ouders van oud-Breekers.