Neem eens een tussenjaar

Weet je al wat je gaat studeren? In welke stad? Aan de universiteit of hogeschool? Ga je op kot of pendelen? Het wordt toch tijd om daar over na te denken hoor! 

Herkenbaar? De druk op onze jongeren is zo groot. Ze kunnen zoveel kiezen, maar ze weten niet waar ze moeten beginnen. Eens ze gekozen hebben, zijn de verwachtingen torenhoog. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zoveel jongeren last hebben van stress door hun studies. Een tussenjaar kan een waardevol alternatief zijn voor onmiddellijk verder studeren na het middelbaar en voor heroriënteerders.

Wat is een tussenjaar?

Een tussenjaar –gap year in het Engels- is meestal een jaar tussen het middelbaar en het hoger onderwijs. Het kan evengoed een periode van heroriëntatie zijn na de stopzetting van een opleiding in het hoger onderwijs of een sabbatical tussen studeren en gaan werken.

In België kennen we een tussenjaar vooral van organisaties die programma’s aanbieden waarmee jongeren naar het buitenland gaan om vrijwilligerswerk te doen of het zesde middelbaar nog eens te doorlopen. Je kan je tussenjaar ook zelf invullen met reizen, werken, een talencursus volgen, een onderneming opstarten, studiekeuzebegeleiding,…

Wat is het nut van een tussenjaar?

Je zou kunnen denken dat een tussenjaar nemen tijd- en geldverlies is, maar dat is het zeker niet. Een tussenjaar is verrijkend. Je wordt er zelfstandiger door, je krijgt meer zelfvertrouwen en vooral meer zelfinzicht. Vraag aan eender wie er een periode tussenuit geweest is en je krijgt vast het antwoord dat hij of zij zichzelf is tegengekomen.

In het artikel ‘Time Out or Burn Out for the Next Generation pleit zelfs de decaan van de toelatingsadministratie van de prestigieuze Harvard University voor een tussenjaar. De universiteit suggereert in de toelatingsbrief om de inschrijving een jaar uit te stellen, net zodat de studenten een adempauze van de rat race kunnen nemen. De bevindingen zijn positief: velen starten aan hun opleiding met nieuwe inzichten over hun studies en de loopbaan die ze daarna willen uitbouwen. De studenten ervaren hun tussenjaar als een mijlpaal in hun leven.

En het kostenplaatje? Dat hangt af van hoe je je tussenjaar invult. Als je gaat werken, dan heb je natuurlijk geen inschrijvingskosten. Als je gaat reizen zal je ook minder investeren, dan wanneer je aan een volwaardig tussenjaarprogramma deelneemt. Afhankelijk van de duurtijd en het soort programma betaal je tussen 3 000 € en 10 000 € aan inschrijvingsgeld. Een jaar studeren in het hoger onderwijs is natuurlijk ook niet gratis. Volgens het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) van Thomas More kost een kotstudent 12 220 € en een pendelstudent 7 768 € per. Als je onzeker bent van je studiekeuze en je een opleiding gaat volgen die je echt niet ligt (en die je gekozen hebt omdat je vrienden die ook volgen, je ouders het een goede opleiding vinden, je er zeker werk mee vindt, je er nog alle kanten mee uit kan,…) dan is de kans groot dat je niet slaagt of zelfs stopt. Bewust stilstaan bij je studiekeuze is dus ontzettend belangrijk. Voor sommigen zijn enkele uren studiekeuzebegeleiding voldoende. Voor anderen is een tussenjaar dan weer meer waardevol. Zeker als je kiest voor een tussenjaarprogramma waarin persoonlijke ontwikkeling en bewuste toekomstkeuzes leren maken uitgebreid aan bod komen.

Breekjaar, een avontuurlijk tussenjaar voor jongeren tussen 18 en 24.

Breekjaar organiseert zo’n programma’s met aandacht voor verschillende aspecten: bewustwording van de eigen talenten en drijfveren, verantwoordelijkheid opnemen en zelfredzaam zijn, werken, reizen, proeven van het ondernemerschap, studiekeuzebegeleiding,…

Een Breekjaarweek bestaat uit twee vaste programmadagen, een flexdag en twee dagen om te werken. Zelf financiële verantwoordelijkheid opnemen is een belangrijk onderdeel van de Breekjaarfilosofie. Tijdens de programmadagen worden er workshops gegeven door ervaren trainers en is er ook tijd voor individuele coaching op maat. De flexdag is vrij in te vullen door de Breekers. Zo kunnen ze aan groepsprojecten werken, studeren voor hun rijbewijs of gewoon de dag doorbrengen op een veilige plek. Op flexdagen is er ook een studiekeuzebegeleider aanwezig. Daarnaast gaan de Breekers ook enkele keren op kamp in de natuur en organiseren ze een festival op het einde van het programma.

Afbeelding1

Wat is de meerwaarde van een programma zoals Breekjaar?

We horen het de laatste tijd vaak in de media: een grote groep jongeren is uitgeblust, heeft last van faalangst, prestatiedruk en keuzestress. Humo kopte begin september nog ‘Jongeren met burn-out: 1 op 4 is opgebrand’. Uit een enquête van de Vlaamse Jeugdraad uit 2016 bleek dat bijna vier op tien jongeren zich niet goed in hun vel voelen door stress en prestatiedruk. Wel 60% van de bevraagde jongeren gaf aan dat ze het gevoel hebben niet aan de hoge verwachtingen van hun omgeving en van de maatschappij te kunnen voldoen.

In een tijdperk waar zoveel jongeren kampen met prestatiedruk en burn-outs steeds jonger voorkomen, kan Breekjaar een meerwaarde bieden. Een tussenjaar nemen heeft een positieve invloed op je welzijn. Het geeft je tijd om op je eigen tempo te ontwikkelen en groeien, het leidt tot meer zelf- en levensinzicht, zelfstandigheid en zelfvertrouwen, intrinsieke motivatie, openheid,… kortom, tot meer levensgeluk.

Jongeren kunnen vandaag oneindig veel keuzes maken. Die vrijheid werkt echter verlammend, want kiezen betekent verliezen. Jongeren zijn bang om de verkeerde keuze te maken en kansen te verkijken. Tel daarbij het fenomeen van FOMO (fear of missing out), permanent online ‘verbonden’ zijn zonder echt verbonden te zijn met anderen, de schone schijn moeten ophouden op sociale media en jezelf altijd vergelijken met anderen: het is niet verwonderlijk dat een grote groep jongeren erg onzeker is. Breekjaar leert jongeren bewust te leven en bewuste keuzes te maken. Breekjaar leert jongeren dat je niet zomaar moet doen wat je vrienden doen of wat ‘men’ van je verwacht. Het maakt jongeren bewust van mogelijkheden en hoe je andere paden kan bewandelen door te geloven in jezelf en je talenten.

Wil je graag meer weten over Breekjaar?

Als je zelf wil ervaren waar Breekjaar voor staat, dan kan je deelnemen aan de Breekochtend op zaterdag 1 december. Je kan je aanmelden voor dit infomoment via www.breekjaar.be/meld-je-aan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s